Welbevinden

Wat een geweldig weekend heb ik achter de rug! De 4 vriendinnen van ‘vroeger’ – we studeerden ooit samen pedagogiek, hebben zich de afgelopen dagen mee ingespannen om al mijn activiteiten soepel te laten verlopen. Vanochtend heb ik ze weer uitgezwaaid. Het was heerlijk om bij te praten en hun belangstelling en warmte te ervaren met alles wat ik hier onderneem. En ze hebben veel ‘draagkracht’ geleverd om allerlei spullen op de juiste plek te krijgen. Ze brachten ook ieder een rijkgevulde koffer mee, waar ik veel mensen blij mee kan maken. Bij sommige spulletjes was een ontroerend verhaal. Een buurvrouw van één van mijn vriendinnen bracht babykleertjes die ze al 25 jaar had bewaard. Ze waren van haar jonggestorven zoontje. Ze kon er nooit afstand van doen. Tot ze hoorde van de missie in Athene. Toen besloot ze dat het nu de tijd was om de kleertjes weg te geven. Wát een verhaal hè?! Dat vind ik zo bijzonder. Hoe mensen zo betrokken zijn bij wat hier gebeurt. En van de één gaat het weer naar de ander. Zo krijg je van alles van mensen die je niet kent, maar die wel meeleven en heel graag ook iets willen doen. Ik ga er iemand voor zoeken die ik dit verhaal ook zal vertellen. Zodat ook de ontvanger een gift als deze op de juiste waarde kan schatten.

We hebben een excursie gedaan naar een Griekse hulporganisatie, die zich concentreert op psychologische hulp aan vluchtelingen met trauma’s. Ook hebben ze een kinderproject met speltherapie. Ze werken niet aan de oplossing van directe noden, maar concentreren zich op het psychisch welbevinden van mensen. Het was ook voor mij heel boeiend, want we kenden elkaar nog niet. We weten nu van elkaar dat we er zijn en kunnen mogelijk ook doorverwijzen. Vrijdagavond hebben we een bezoek gebracht aan een vluchtelingenfamilie die voor ons gekookt had. Zij hebben een heel ernstig verhaal, 2 van hun kinderen hebben ze moeten achterlaten. Een ervaring die veel impact heeft op de mensen uit NL is mijn ervaring. Zaterdag zijn ze mee geweest naar Connect en vanochtend mee de straat op. Tussendoor hebben we ook toeristisch gedaan hoor, met lekker eten en een terrasje. Heel erg bedankt lieve Annelies, Annemiek, Elize en Marianne…. ik heb van jullie bezoek genoten!

In Veen is gisteren een enorme truck geladen. Er komen 28(!!!) pallets met goederen naar Athene!! We zijn nog niet bekomen van de schrik. Wij - dat zijn Sahar en Arno Lankhaar, een Iraans/Nederlands echtpaar dat hier met vluchtelingen werkt en ik….. 😊. We waren compleet in shock. Hoe gaan we dit op z’n plek krijgen. Maar de mensen van HVHA staan echt nergens voor! Ze hebben een megaprestatie geleverd. En ze zijn nog steeds aan het actie voeren. Kijk maar op de website www.hervormdveenhelpt.nl . We hopen en bidden dat we in staat zijn alles in goede banen te leiden. God heeft ons een enorme zegen bereid, maar ook een grote verantwoordelijkheid op de schouders gelegd. Nu is de nood ook heel erg hoog, dus we vertrouwen erop dat God ons nu verder naar de juiste plaatsen en mensen zal leiden. De jongerengroep in Veen is echt ongelooflijk! Ik kijk er naar uit om ze hier een mooi programma aan te bieden, waarin ze de diverse aspecten van het werk kunnen zien en meemaken. En waarbij ze zelf ook mogen uitdelen van wat ze met zoveel zorg verzameld hebben. Psalm 90 zegt het zo mooi: ik varieer een beetje op de tekst: ‘bevestig het werk van hun handen over hen, ja het werk van hun handen bevestig dat!’ Willen jullie God danken voor dit prachtige initiatief en bidden voor een goede reis.

Komende weken zitten vol met ‘regelklussen’. Als de groep komt op 11 oktober moeten alle spullen die ze gaan weggeven op de juiste plaats zijn bezorgd. Een logistieke klus zoals ik ‘m nog niet eerder gehad heb. Dat is nog eens wat anders dan een paar koffers in mijn slaapkamer. Willen jullie hier ook voor bidden? Dat ik het allemaal een beetje kan overzien? Bedankt mensen in de kerk in Werkendam en in Veen dat jullie ook voor dit project gebeden hebben vanochtend!

Goede week!