Sympathie voor de zaak

Vandaag is het Israëlzondag. Ik hoorde het toen ik vanavond de dienst beluisterde van mijn kerk in Werkendam. Hier is het geen onderwerp in de kerk. Onder de vluchtelingen én in Griekenland is Israël niet bepaald populair. Er is veel sympathie voor de Palestijnse zaak. Ik ben hier goed bevriend met een vluchtelingenechtpaar uit de Gazastrook. Ik heb de discussie tot nu toe niet durven aanzwengelen. Heer, ontferm U over Israël en de volken in het Midden-Oosten!

En dan, deze week, de komst van de vrachtwagen uit Veen! Vrijdagochtend was het zover. Wát een enorm project is dit geworden en gaat het nog worden. Zo groot, dat we er bijna onder bezwijken. Zoveel mensen die meehelpen daar en hier, dat is hartverwarmend. Speciale dank ook aan Monique van Hulst van ‘Let’s meet in Athens’, het fietstoerbedrijf, waar ik alle Nederlanders die ik ken en die Athene bezoeken, heen stuur. Echt doen, zoooo leuk…. Monique dus, topper! Zij heeft zich ontfermd over alle logistieke aangelegenheden en de problemen die dit natuurlijk met zich meebrengt. Hoe krijg je ruim 16000 kg aan goederen op het goede moment op de goede plek. Dank je wel lieve Monique! www.meetinathens.eu

Vanaf morgen delen we bij het LdH 280 tickets uit waarmee de kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12) van ons ‘klantenbestand’ een gevulde schoolrugzak kunnen ophalen. Dat uitdelen doen we volgende week, als de Nederlandse groep, die vrijdag aankomt er ook is. Zij willen natuurlijk wel graag zelf helpen met deze megaklus. En ook delen we tickets uit voor buggy’s, die mensen mogen ophalen in het nieuwe gebouw van Arno en Sahar Lankhaar, het Nederlands-Iraanse echtpaar dat hier een geweldig werk doet onder vluchtelingen van vooral Iraanse afkomst. Die buggy’s zitten ook in het transport uit NL. Kortom het wordt een druk weekje. Volg de actie op www.hervormdveenhelpt.nl. Vrijdagavond had de groep in Veen een restaurant opgezet, met 140 gasten. Ik heb ingebeld met whatsapp video en mijn vriendin en oud-collega Jennika Bax is met de telefoon rondgegaan, zodat ik de aanwezige gasten even kon groeten. Wat was dat grappig zeg! Ik stuur wat foto’s mee van dit enorme evenement. Jammer dat ik er niet bij kon zijn, want het zag er fantastisch uit. Grieks eten op z’n Veens! Misschien wel lekkerder dan Grieks eten hier 😊. Wat heb ik toch een bewondering voor de inzet van die mensen! Willen jullie bidden voor dit project dat we duidelijk zien als een bijzondere zegen van God?

Deze week werd ik ook weer eens bepaald bij de grenzen aan de hulp. Als je een aantal keren geholpen hebt, gaan mensen daarop leunen. Ze komen dan steeds terug. Het is ontzettend belangrijk om elke keer weer te bepalen wie je helpt en hoelang je dat kunt of wilt doen. Er komen zoveel wanhopige mensen binnen. Heel moeilijk. Ik woonde ook weer een UNHCR- vergadering bij en daar werd wel duidelijk dat de vluchtelingenstroom aanzwelt. De condities in de kampen zijn inhumaan. Er gebeuren ongelukken waarbij doden vallen, er is geweld….. er is een groot capaciteitsprobleem en veel te weinig woonruimte. In Athene werden de afgelopen weken door de politie een aantal illegale woonplekken ‘leeggemaakt’. De mensen zijn verplaatst naar een tentenkamp in de buurt van Korinthe. Het ziet er daar niet goed uit, hoor ik uit de verhalen. Ik hoop dat het onderwerp weer op de agenda van de Europese landen komt te staan, want er moet echt iets gebeuren.

En verder ben ik mijn dakloze vriend Victor momenteel ‘kwijt’. Hij antwoordt niet meer op z’n telefoon. Die kan leeg zijn, maar ik maak me nu echt zorgen. Hij is ook niet in Connect komen opdagen, wat hij anders meestal wel deed. Willen jullie voor hem bidden?

Goede week!