Vele handen

Wát een bijzondere dagen heb ik achter de rug. De week was boordevol stress, maar vanaf vrijdagmiddag toen de groep uit Veen arriveerde, werd alles een heel stuk aangenamer en gemakkelijker voor mij. Ik ben Monique van Hulst van ‘Let’s meet in Athens’ zo dankbaar voor haar logistieke bijdrage aan het megaproject. Ik maak weer even reclame www.meetinathens.eu. De hele week was gevuld met het plannen voor de distributie van 28 pallets/ruim 16.000 kg hulpgoederen. Deze moesten naar 5 verschillende locaties in en buiten Athene. We kregen: kleding, bonen, buggy’s, babymelk, voedselpakketten, rugzakken gevuld met schoolspullen, rugzakken gevuld met ondergoed, trainingspakken, sokken en toiletartikelen voor daklozen, jeans voor kinderen en slaapzakken. Ik kan jullie zeggen: dit was een enorme operatie. Op woensdag begonnen we. Alles moest gebeuren met diverse maten vrachtauto’s omdat het voor grote wagens niet mogelijk is om in de smalle straatjes van centrum Athene te parkeren. Er kwam veel sjouwwerk aan te pas. En het Griekse opslagbedrijf bleek niet al te gerieflijk om mee samen te werken…… Dat was, laten we zeggen- een extra uitdaging. Uiteindelijk op donderdagmiddag gingen de laatste pallets op de wagen en waren de meeste goederen op de juiste plaats gelost. Wat een opluchting! Vrijdagmiddag landde de groep uit Veen. Gelukkig konden we van Sahar en Arno een grote auto lenen, zodat we wat gemakkelijker dingen- en onszelf konden verplaatsen. Frank vindt het geweldig om in de stad te rijden. Hij scheurt rond met een oude Opel Zafira als een echte Griek. Hij komt uit Veen, die mogen overal rijden, zoals wij allen wel weten. 😊 Een groot gemak. Er moest nog wel het een en ander aan spullen verplaatst worden, om alle missies op het juiste moment en de juiste locatie te kunnen uitvoeren. Allemaal gelukt. Ik dank God, echt voor alles en speciaal voor de uitkomst; vanaf vrijdagmiddag werd het voor mij een stuk rustiger. De jongelui zijn geweldig!. Gisteren in Connect waar ze de hele boel hebben ingericht met meegebrachte spullen. Het zag er zo leuk uit. We hadden ruim 40 gasten. Het was een dag met een gouden randje. De groep was gesplitst. De helft ging fietsen (met Monique) de andere helft was bij mij. Halverwege de dag werd er gewisseld. De jongeren ontmoetten mensen uit: Irak, Syrië, Gazastrook, Iran, Bangla Desh, Pakistan, Nigeria, Kongo, Marokko en Griekenland. Met grote dank ook aan Minna (Finland) en Madeline (Zweden), die me kwamen helpen. Na afloop gingen er hulptroepen met mij mee om boterhammen te smeren voor onze ontbijtservice op zondagochtend. ’s Avonds gingen we uit eten in een supergaaf restaurantje in centrum Athene, uitgenodigd door Frank, als bedankje (een heel groot….., dank je wel Frank, echt heerlijk gegeten ) voor al het werk.

Vanochtend waren de jongens van de groep al om goed 7 uur bij mij. Om als pakezeltje te dienen voor de broodjes en de thee. Daarna ging het naar Connect, waar de rugzakken en de slaapzakken werden opgepikt. Bepakt en bezakt ging het toen naar Syntagma, het startpunt voor onze wandeling. We deelden aan ruim 30 mensen spullen uit, een aantal moesten we wakker maken. Gewoonlijk laat ik ze lekker slapen, maar met zulke mooie cadeaus vond ik dat ze wel even wat eerder hun oogjes mochten opendoen. Ze moesten even bijkomen bij het zien van al die blauwe shirtjes om hen heen. Al bleven de jongelui wel op afstand, ’t was een beetje overweldigend. Toen ze zagen wat we eigenlijk voor ze meebrachten, knapten ze snel op. Mijn Oekraïense vriendin Orestia was als altijd present om gezellig even mee te praten.

Toen op naar de kerk. Een warm onthaal daar voor ons allemaal. We hebben gezongen, echt een mooi koor. De pianist heeft meegespeeld, want de liederen waren uitgezocht uit het liedboek van onze kerk. Anne Timmermans (Franks dochter) heeft verteld over hoe het project tot stand gekomen is. Dat deed ze heel goed, knap hoor! De pastor hield een gloedvolle preek, toegepast op onze misse en natuurlijk was er na de kerk koffie met cake en kaaspita’s, verzorgd door onze onvolprezen Vicky. Vanavond gaan we weer spullen uitdelen in de haven van Piraeus.

www.hervormdveenhelpt.nl Goede week!