Proef, en geniet de goedheid

Zondagavond, de Veense jongeren zijn vertrokken, de rust in mijn hoofd is aan het terugkomen, tijd om te schrijven over een onvergetelijke, emotionele en tot de nok gevulde week. Wat een ervaring was dit. Voor de jongelui uit Veen natuurlijk het allermeest. Zij kregen te maken met zoveel mensen in moeilijke situaties, met hartverscheurende verhalen… dat maakt veel los. Toch was het een geweldige week. Er was ruimte om heel veel kanten van het werk hier te zien. En er persoonlijk aan te kunnen meehelpen om mensen een teken van hoop, een klein lichtje in hun donkere bestaan te geven. Natuurlijk zijn het allemaal druppels op de bekende gloeiende plaat, maar het waren best veel druppels! Daar zijn we God dankbaar voor!

Zondagavond gingen we naar de haven in Piraeus. Alweer beladen met slaap- en rugzakken. We deelden er, denk ik, zo’n 40 uit. Een indrukwekkende ervaring voor de groep, die ontmoetingen met mensen die op bankjes slapen en onder een paar struiken of in hoekjes weggestopt liggen.

Maandag deelden we rugzakken met schoolspullen uit bij het Leger des Heils. Daar bleek maar weer eens dat mensen die hulp nodig hebben, nog steeds wel eisen kunnen stellen. Ik zeg het maar voorzichtig. Dat was even slikken…. Hoezo dank je wel…….? Ik loop daar zelf natuurlijk ook tegenaan, maar ik heb toch al een beetje geleerd, dat iedereen het recht moet hebben iets te weigeren, of niet aantrekkelijk te vinden, of nee te zeggen, want we zijn allemaal mensen. De kleuren van de rugzakken waren verschillend en dat maakt het lastiger. Maar het is allemaal gelukt hoor. Toch is het natuurlijk heel fijn als mensen echt hun waardering uitspreken voor de gift. Dat gebeurde zeker op veel andere momenten in deze week. Op woensdag en donderdag bijvoorbeeld bouwde een deel van de groep, een enorme speeltoestelconstructie in de tuin van een kinderhuis in Penteli. Een zware klus, maar het resultaat mocht er zijn. Prachtig! De kinderen moesten er even aan wennen, maar ze zullen er zeker veel gebruik van gaan maken. Ander hoogtepunt waren de bezoeken aan vluchtelingenkamp Malakassa, waar Sahar Lankhaar 2 keer per maand een kliniek heeft. Er was gelegenheid om kennis te maken met de bewoners en iets over hun omstandigheden te horen, kleding uit te delen en met de kinderen te spelen. Spontaan kwam er nog een sponsor over de brug om speelgoed aan te schaffen, waar de kinderen dankbaar gebruik van maakten.

Ook waren er momenten waarop de jongelui persoonlijk kennismaakten met vluchtelingengezinnen. Op woensdagavond werd de groep verdeeld over 5 families, die voor hen kookten op de traditionele manier van hun land. Dat viel letterlijk en figuurlijk heel erg in de smaak. Ik was zelf met een groepje bij mijn goede vrienden Imad en Fahime, uit Iran. Zij formuleerden het zo: doordat jullie ons bezoeken komt de zegen van God in ons huis…. Dat is toch mooi gezegd hè!

Op de laatste avond gingen we met de hele groep naar een squat, een kraakpand, waar andere goede vrienden wonen. Mohnad en Sham. Ze is een geweldige kok, ze wil heel graag een restaurant openen als ze eenmaal in een land gesetteld is. Ze stond erop de hele groep te ontvangen en 21 mensen stelde echt niks voor. 😉 Had ze vaak genoeg gedaan. Nou inderdaad het was een overheerlijke maaltijd! Ongelooflijk hoe ze dat in haar kleine keukentje voor elkaar gekregen heeft. De kamer is niet al te groot, maar op de grond zitten, keurig op slaapzakken, neemt minder plek in dan stoelen. Ik kreeg overigens wel een stoel haha, ze weten wel dat ik niet zo graag op de grond eet… Ook dit was een ervaring die veel teweegbracht. Vooral ook omdat deze familie een moeilijke situatie had in hun eigen land en die eigenlijk nog steeds heeft. Ze willen heel graag naar NL. Nu ze zoveel Nederlanders ontmoet hebben, is dat verlangen nog sterker geworden. Ik hoop heel erg dat het gaat lukken. Ze hebben hun reisdocumenten en bleven nog even in Athene omdat ze me beloofd hadden de groep te zullen ontvangen. En Mohnad wil persé de klusjes in mijn huis nog doen, waarom ik hem gevraagd heb. We hopen op en bidden voor een positieve uitkomst van de procedure!