Redenen

Vandaag is het maandag! Zo vreemd om nu pas te schrijven! Sinds vanochtend 6 uur is Griekenland in lock down. Dat was gisteravond wel even schrikken. We voelden het al aankomen en ja hoor facebook en whatsapp begonnen vol te stromen met mededelingen en de toespraak van de minister president die ons met een ernstig gezicht vertelde dat er veel Grieken waren die de regels van social distancing enz. goed naleefden maar…. Helaas er waren er veel te veel die dat niet deden. Daarom moest alles op slot. Ook hier werden grote groepen mensen veel te dicht op elkaar gesignaleerd. Mensen zaten op het strand, vertrokken naar hun ‘dorp’, waar ze natuurlijk ook het virus mee naar toe zouden kunnen nemen. Tot nu heeft Griekenland nog niet zoveel slachtoffers. Ik heb het idee dat de regering de zaak goed aanpakt. Er zijn hier veel minder patiënten dan in NL en ook minder overledenen. De kerken zijn hier ook dichtgegaan. De Grieks Orthodoxe Kerk heeft dat moeten accepteren, al was dat niet makkelijk. Zij zijn meestal degenen die de regels stellen. Het kwam zelfs zo ver dat een pope, een priester gearresteerd is omdat hij toch de kerk open gedaan had voor de gelovigen. Ongekend voor Griekenland. We mogen nu alleen nog naar buiten met een speciaal formulier, dat ik niet kan gebruiken omdat ik geen printer heb. Of met een sms’je dat je stuurt met je naam en adres en een nummer van de activiteit die je wilt ondernemen. Er zijn 6 redenen. Mijn eerste melding was vanochtend met nummer 6; een wandeling of de hond uitlaten. Bij gebrek aan een hond, deed ik het eerste en ging wandelen. Je krijgt meteen een antwoord sms en als je wordt aangehouden kun je dat laten zien met je paspoort, dat je altijd bij je moet hebben. Ik heb heerlijk rustig gewandeld. Er was niemand op Filopappou, een monument dat hier op loopafstand ligt. Het is er zo mooi nu het voorjaar wordt. Ik stuur er foto’s van. So wie so stuur ik deze keer vooral natuurfoto’s, want verder kan ik niet veel laten zien. Alles ligt stil. Organisaties zijn gesloten. Er wordt, naar men zegt, hier en daar nog gekookt voor de daklozen. Maar ik ga momenteel nog niet de straat op om het te zien. Kan nog komen. Er zit een reden bij het rijtje van 6, die zegt dat je naar iemand die behoefte heeft aan hulp mag gaan. Dus dat ga ik waarschijnlijk wel uitproberen. Na mijn wandeling stuurde ik een bericht met nr. 2 en zo kon ik naar de supermarkt. Hoe dat uiteindelijk uitpakt weet ik niet. Het systeem is nogal fraudegevoelig, lijkt me. Als ik achter elkaar door sms’jes stuur kan ik de hele dag op straat zijn. We gaan het zien. Er circuleren hier nu al grappige foto’s met uitgeputte honden, die door alle bewoners van een flat worden uitgelaten. ‘Ik ga nu niét meer naar buiten hoor, ik ben vandaag al 20 keer geweest’ 😊.

Ik zag net de persconferentie in NL. Ik vind het wel knap hoor hoe ze ermee omgaan. Zo weloverwogen. Hier gebeurt het meer met de botte bijl. Maar er zijn wel minder zieken hier en minder overledenen. Gelukkig maar, want het gezondheidssysteem hier kan niet zoveel hebben.

Net had ik bezoek van Ernest. Mijn Afrikaanse ‘kind’. Hij kwam hier eten, want hij had niks. Hij nam een risico en ik heb hem gewaarschuwd. Maar hij riskeerde het, want hij had honger. Ik doe ook z’n was, dus af en toe moet hij hierheen komen. Wat ervan terecht moet komen weet ik niet, want de mogelijkheden voor werk zijn nu helemaal verdwenen. Als hij dat niet vindt, staat hij binnenkort weer op straat. Dat geldt ook voor veel vluchtelingen. Wanhopig zijn ze. Waar moeten ze heen!

De hele wereld staat in brand. Het begrip ‘lijdensweken’ heeft nog nooit zoveel inhoud gehad als nu! God ontferm U!

Goede week!