Langzaam op gang

Zondagmiddag! Vandaag is de laatste dag dat we sms’jes moeten sturen als we uitgaan. Als ik even reken…. 6 weken van gemiddeld 3 per dag, dan heb ik er toch meer dan 100 verstuurd. Gelukkig waren ze gratis 😊. Morgen worden de eerste maatregelen opgeheven. Bepaalde winkels gaan open, waaronder boekwinkels, garages voor de APK-keuring en kappers op afspraak. Ook sportkledingzaken horen erbij. De rest komt later aan de beurt. De Orthodoxe kerken mogen alleen open voor ‘private worship’, je mag er even in om een kaarsje te branden en te bidden. Een icoon kussen zal er nog niet bij zijn, lijkt me. De scholen mogen op 11 mei open voor de examenklassen. De basisscholen, kleuterscholen en peuterspeelzalen blijven dicht tot 1 juni in ieder geval. Er wordt net als in NL gekeken hoe het gaat. We moeten allemaal maskers gaan dragen als we in de buurt van andere mensen zijn, zoals in de supermarkt of het OV. Ik heb er welgeteld één liggen, dus ik ga morgen maar eens op jacht, ze worden voor grof geld verkocht. 9 euro per stuk of zo. De apotheken slaan er een slaatje uit. Maar je kunt ze ook van stof kopen, die kun je wassen, dan zijn ze 1 euro. Dat klinkt beter! Vandaag kun je al goed zien dat iedereen het gevoel heeft dat ‘de vrijheid herwonnen’ is. Veel meer mensen op straat, sommige cafés hebben al voorzichtig een tafeltje buitengezet, waar dus meteen mensen zitten. Ik heb zelf ook verder gewandeld dan de afgelopen 6 weken. Eens even proberen – echt een leuke ervaring. De politie hield het ook een beetje voor gezien. Ik zag één groepje staan – natuurlijk niet voldoende afstand, zoals gewoonlijk, maar ik heb er deze keer geen aanmerkingen op gemaakt. 😊 Ze deden verder geen controles of zo. Het is ook moeilijk vol te houden. Al zullen we toch allemaal moeten leren leven met de anderhalve meter-samenleving. Dat was de oproep van de premier hier afgelopen woensdag. Net als overal trouwens. Blijf voorzichtig. Wanneer wij terug kunnen naar het centrum in Omonia is nog helemaal niet bekend. Het LdH is heel terughoudend, we mogen er niet komen. Dat is wel wat anders dan hun gebruikelijke presentie in de wereld in allerlei noodsituaties. Ik weet ook niet wat de reden eigenlijk is. Wel erg jammer. We zouden graag aan de slag gaan.

De mensen op straat weten niet zo goed wat ze kunnen verwachten. Ook zij moeten maskers hebben. We hadden vanochtend weer zo’n 30 klantjes. Dat is best veel. Degenen die nu in de opvang zitten, zullen zachtjesaan toch ook weer de straat op moeten. Geen idee hoe ze dat gaan aanpakken.

Mijn Engelse lessen verlopen steeds meer volgens een zeker model. Ik krijg er meer grip op. Het materiaal is zo mooi, je kunt er echt alle kanten mee op en alle niveaus zijn beschikbaar. Mijn groepjes krijgen het ook een beetje in de vingers. Ik stuur huiswerk via Viber en krijg de opdrachten zo ook weer terug. Er is er eentje die in ieder geval aan het werk wil: ‘Hello teacher, please send homework’. Als dat geen motivatie is…… Ik weet niet hoe ik het straks moet gaan inpassen, maar dat zien we dan wel weer.

En verder is mijn vriendin Shirley uit Noord-Ierland erg ziek. Ze heeft pleuritis, gen corona en ligt in het ziekenhuis. Ik ken haar vanaf het begin dat ik hier kwam en we zijn hele goede vriendinnen geworden. Gelukkig knapt ze wel op, de dokters zijn tevreden, maar het was echt even schrikken. En de vader van mijn vriendin Wilma is deze week overleden op zijn 100ste verjaardag. Wél aan corona. Er gebeurt veel in de wereld om ons heen. We weten niet wat de toekomst brengen zal. Corrie ten Boom zei: ‘ik ben niet bang om een onbekende toekomst te leggen in de handen van een bekende God’. Ik las dat citaat ergens en ik vond het mooi gezegd.

Goede week en veel sterkte!