Internationale samenwerking

Terwijl ik naar de kerkdienst luister vanuit Werkendam, begin ik alvast met schrijven. Ze zingen nu net: ‘God heeft een plan met je leven’….. Dat geloven we. Willen wij Hem volgen en dat plan ontdekken…. Dat is de vraag. Dat is ook het jaarthema van de kerk begreep ik. De navolging van Christus. Hoe geef je die gestalte in het leven van elke dag. Waarin vaak zo weinig van God te merken valt. Daar heb je echt de ogen van het geloof voor nodig. Dat mag ons gebed zijn aan het begin van een nieuw seizoen, waarvan we minder dan ooit weten wat het ons gaat brengen. ‘Open mijn ogen Heer, dat ik U mag zien in alle omstandigheden van het leven!’

Gisteren zijn we met vier collega’s van het LdH naar het Victoriaplein geweest om een ontbijt uit te delen aan de vluchtelingen die zich daar bevinden. Afgelopen dagen hadden we al gezien dat het wisselende groepen zijn, die steeds worden weggebracht (om niet te zeggen afgevoerd) naar een kamp ten noorden van Athene. Deze keer waren er zo’n 75 mensen, groot en klein. Samen met Nima deed ik inkopen in de naast het plein gelegen supermarkt. Toen ze daar eenmaal doorhadden wat we nodig hadden, werden ze toch behulpzaam en gingen dozen aanslepen met bananen, sapjes en croissantjes. We namen eerst 50 stuks van alles af, maar moesten toch nog terug, omdat het niet genoeg was. We mochten zelfs hun winkelwagentjes gebruiken. We spraken met verschillende mensen over waar ze vandaan kwamen, dat was niet uit Moria op Lesbos. Zoals jullie vast gehoord en gezien hebben is dit beruchte kamp afgelopen week vrijwel helemaal afgebrand. De meesten kwamen uit een ander kamp of van een ander eiland, zoals Samos bijv. Dat betekent niet dat de situatie voor hen minder nijpend is trouwens. Er is geen toekomst voor hen en nu ze hun verblijfsvergunning hebben, wordt het er eigenlijk nog slechter op. Hoe dan ook, het was fijn om iets te kunnen doen. Ik was ook blij dat ik er samen was met Nima uit Iran, Mohammed uit Syrië en Dimitra uit Griekenland. En met de financiële hulp van mensen uit NL. Dát is nog es internationale samenwerking!

Zou voor Moria ook fijn zijn als daar iets dergelijks zou kunnen. De brand heeft deze akelige plek weer op de Europese kaart gezet. De eerste reacties zijn niet al te positief. Nederland die 100 mensen opneemt, die in mindering komen op het quotum van volgend jaar……. Wel erg zuinigjes….. Holland op z’n smalst. Ik zeg dit niet om makkelijk te scoren, want ik begrijp best dat er veel politieke implicaties zijn die allemaal een rol spelen. Ik heb echt ook bedenkingen bij de grote toestroom en hoe we dat in goede banen moeten leiden. Maar we kunnen niet wegkijken van zo’n grote groep mensen die zich dichtbij ons bevindt en die in nood is. Als we dit niet zien als onze opdracht, met name als christenen, kunnen we onszelf en de ander niet recht in de ogen kijken. Over de navolging van Christus gesproken!

Verder hebben we deze week weer babykleertjes uitgezocht. Wát een prachtige spullen zeg! Komende week gaan we uitdeeldagen houden. Een aantal wandelwagens, kleertjes dus én melkpoeder. Dat laatste zal deze week meteen alweer op zijn. Wat we nu nog hebben is voor ongeveer 50 gezinnen voor 10 dagen. Hebben jullie nog iets over voor een nieuwe voorraad? Kijk dan op mijn website www.judithgoesgreece voor het rekeningnummer. Melkpoeder is hier veel duurder dan in NL, scheelt meer dan de helft, daarom probeer ik het hierheen te laten komen. Die van de Jumbo is heel goed, volgens Reza, één van onze vrijwilligers, die het ook krijgt voor zijn zoontje Ermia. Niet dat hij de Nederlandse Jumbo kent, maar met de melk heeft hij inmiddels ervaring.

Goede week!