Altijd vol vertrouwen

Het was weer een bewogen week! In de letterlijke zin van het woord op Samos en in Izmir in Turkije. Ook wij hier in Athene kregen er een staartje van mee. Een schommelende lamp en we voelden het huis heen en weer bewegen. Heel kort en licht. Maar toch….. Op Samos zijn 2 scholieren omgekomen toen ze bedolven werden onder een omvallende muur. Verder worden de coronamaatregelen net als overal in Europa aangescherpt. Vanaf a.s. dinsdag gaan de horeca, musea, sportscholen enz. weer dicht. De scholen blijven open en de belangrijkste winkels en apotheken. Griekenland heeft 2 oranje-rode zones. In het noorden met o.a. Thessaloniki en….. . je raadt het al…. wij hier in Attica, de regio waar Athene in ligt. Er wordt flink gehandhaafd. Een Arabische winkel had één klant binnen zonder mondkapje. De zaak ging gelijk 3 dagen dicht, verzegeld en wel. De eigenaar kreeg een boete van 5000 euro, de nalatige klant 150. Ik hoop maar dat ze hier niet aan ‘etnisch profileren’ doen!

Wat kan ik zeggen over al die mensen in nood en nu nóg meer vanwege corona. Het wordt een herhaling van zetten. Als je ze leert kennen is er van iedereen een verhaal. Een goede vriend van me had een baantje. Eindelijk, na heel lang zoeken. Jullie hebben geen idee hóe moeilijk het is voor vluchtelingen, ook al hebben ze de benodigde papieren, om aan de slag te komen in een fatsoenlijke werkomgeving. Wat blijkt? De eigenaar laat zijn medewerkers minder geven dan wat er wordt afgerekend. Hij meet met een valse maat zogezegd. Zonder dat de klant het merkt natuurlijk. Een lelijk staaltje van bedriegerij. Mijn vriend, die christen is, wil het eigenlijk niet doen, maar hij kan er niet met de klant over praten. Met de eigenaar ook niet, voor hem 10 anderen met minder scrupules. En vooral: hij heeft een inkomen nodig. Een dilemma hè?! Hij heeft ontslag genomen. Hij vond dat hij het tegenover God niet kon verantwoorden om te weten van het bedrog en er niets aan te doen. Ook al is het zijn fout niet. Nu weet hij niet hoe het verder moet. Zijn asielverzoek is afgewezen. Na 5 jaar is hij weer terug bij af.

Een andere vriend Solomon, jullie kennen hem al. Altijd opgewekt, altijd in om te helpen. Altijd vol vertrouwen op God. Hij kreeg deze week de 3e serie foto’s van zijn zoontje sinds diens geboorte op 7 juli jl. Hij heeft nu, laten we zeggen misschien 15… 20 foto’s, da’s alles wat hij gezien heeft van dit kleine jongetje dat opgroeit zonder vader. Toch stuurt hij me een berichtje over een jonge alleenstaande vrouw met een baby van 2 maanden. Ze heeft alleen woonruimte, een paar vrouwen uit haar land hebben haar ‘in huis’ genomen. Verder geen toegang tot enige hulp. Of ik misschien……

Iftikhar, mijn nieuwe Pakistaanse vriend, met wie ik nu samenwerk in Crossroads, stuurt me aan de lopende band verzoeken om hulp. Allemaal families die ofwel geen papieren hebben, ofwel zelfs geen woonruimte. En geen eten. Nu met de nieuwe verzwaarde coronamatregelen wordt het nog lastiger om ergens eten te halen. De politie is allergisch voor groepen en rijen mensen. Vooral als het vluchtelingen zijn. Dus ik help…. gelukkig heb ik nog steeds donaties. Eén jongen, ook uit Pakistan, is het huis uitgezet waar hij met 3 anderen woonde. Hij kon zijn deel van de huur niet meer betalen. Dus nu slaapt hij op straat. Ik heb hem net 50 euro gegeven, zodat hij weer een maandje terug naar binnen kan. Hij keek me aan met ogen vol tranen. Hij was er zo blij mee. ‘ Thank you, thank you, please ma’am pray for me. It is really difficult. I am very stressed in my head.’ Hij maakt zo’n verloren indruk. Dat was een uurtje geleden op de Bijbelles. Dat is toch hartbrekend……

Verder is er een actie gestart in Werkendam en (wijde) omgeving om melkpoeder voor baby’s te verzamelen. Daar is heel grote vraag naar. En het is hier mega duur. Meer dan het dubbele van Nederland. Wil je meedoen? Bel Wil Verlee (thuisfrontteam) 0183 501399 of Kunie Vos 0620499822 voor Veen, Wijk en Aalburg en omgeving. Ik hoop dat er veel binnenkomt!

Vanavond in de kerk in Werkendam werd psalm 72 gezongen. ‘Hij zal de Redder zijn der armen, Hij hoort hun hulpgeschrei. Hij is met Koninklijk erbarmen, hun eenzaamheid nabij.’

Goede week!