Helpen van iemand in nood

Gisterochtend zijn we weer in lock down gegaan. Tot eind november. Het zat er al aan te komen. Maar toch is het weer slikken. We sturen opnieuw sms’jes. Vrijdag nog gauw het een en ander geregeld voor mensen die nog iets van me nodig hadden. Melkpoeder voor een baby die een ernstige allergie heeft. Het jongetje is 8 maanden en moet elke week naar het ziekenhuis voor een behandeling. De familie zit in een kamp op zo’n 3 kwartier reizen (met bus en trein) van het ziekenhuis in het centrum van Athene. En passant ook nog een tas vol babykleertjes meegenomen voor een andere vader, uit hetzelfde kamp met een pasgeboren tweeling. De meisjeskleding had ik, dankzij een grote doos, die me uit NL was toegestuurd door Pieter Baarssen. We kennen elkaar niet persoonlijk, maar wat stuurden jullie me prachtige spullen. Als je dit leest Pieter, ik deel nog steeds uit. Vanwege alle beperkingen heb ik tot nog toe een voorraadje. Voor het jongetje helaas niets. De grote voorraad staat bij het Leger des Heils en daar kan ik momenteel niet bij. Mijn vriend Mohammed, die één van mijn ‘aangevers’ is, brengt mij in contact met al deze mensen uit Syrië. Hijzelf heeft ook de nodige problemen. Moest nu eindelijk zijn flat verlaten… hij zat al lang in de blessuretijd en heeft een huis gekregen in een verre buitenwijk. Het stinkt er en het is heel smerig, maar beter dan de straat. Hij heeft er 2 dagen schoongemaakt en ze mogen er nu een maand blijven met het gezin dat uit 6 personen bestaat. Het heeft hem een klein vermogen gekost om zijn spullen erheen te verhuizen. Onpraktische bijkomstigheid: de wasmachine werkt niet en de wasmachine die ze hadden kon niet mee. Te duur en te ingewikkeld. Dat zijn zo van die dingen… daar word ik wanhopig van als ik het alleen maar aanhoor. En over een maand begint het hele circus weer van voren af aan.

Vandaag ben ik toch weer de straat opgegaan. Met code nr. 4: het helpen van iemand in nood. Waarschijnlijk wordt hier familie mee bedoeld, maar dat leg ik even naast me neer. Ik was mijn assistent kwijt, die woont te ver weg om controle te riskeren. Maar wat was het leuk om onverwacht 2 van ‘mijn’ Pakistaanse jongens tegen te komen, joggend over het Syntagmaplein. Toen ik vertelde wat ik deed, boden ze meteen aan om me te komen helpen. Soms zijn er van die knipoogjes van boven. Ik voel me bij deze lock down ongemakkelijker dan bij de vorige, dus ik kon wel een oppeppertje gebruiken. Ali was er ook weer. Uit Gaza. Hij vertelde dat hij weggejaagd was door de politie, maar dat hij had gewacht tot ze weg waren, want hij wilde persé op het plein slapen om er zeker van te zijn dat hij ons met onze thee niet mis zou lopen. Hij krijgt elke week 5 euro van me om te sparen voor een ticket naar Chios. Daar moeten zijn gestolen papieren vervangen worden. Vanmiddag ben ik nog weer terug geweest naar het plein en zowaar gecontroleerd door de politie. Dat kwam zo. Ik had Mohamed, zo heten er heel veel 😊, een deken beloofd. Maar die was loodzwaar en daarom wilde ik hem apart brengen. We spraken af dat hij naar het grote plein zou komen. Aldus geschiedde. Ik liep over een compleet leeg plein- op zichzelf al een bizar gezicht; geen enkele Griek, geen toerist, geen dakloze….. enfin daar liep ik dus met mijn deken…Alleen de politie stond er weer. Lieten ze me vanmorgen gewoon passeren…. Toen ze Mohamed aan zagen komen, kwamen ze meteen in beweging. Ik in mijn beste Grieks uitgelegd dat deze jongen in een park slaapt en een deken nodig heeft. Wilden ze mijn sms’je zien? Natuurlijk. ‘Heeft u ook iets van een identiteitsbewijs bij u? Jazeker. Εντάξη!’ Betekent zoveel als: in orde. ‘Prettige dag!’ Tegen mij…. Tegen Mohamed werd nog even uitgepakt. ‘Meteen terug en die kant op, niet richting de metro.’ Je moet toch wel even laten zien wie de baas is. In elk geval heeft Mohamed het vannacht iets minder koud.

De komende weken worden rustig. Maar natuurlijk heb ik nog wel een to do-lijstje. Zucht………. Hoe dan ook, ik tel mijn zegeningen. Voor de mensen die al op de bodem zitten is dit allemaal veel erger.

Goede week!