Goede vastentijd

En weer ging er een week voorbij. Inmiddels ben ik gesetteld in mijn hotelletje in Piraeus. Een fijn plekje waar ik nog een week bijgeboekt heb. De laatste week van mijn verblijf ga ik naar Minna. Die woont hier om de hoek. We hebben veel gezelligheid aan elkaar. Ben deze week naar Athene geweest met een formulier van haar organisatie. En niet gecontroleerd trouwens. Er was afgelopen weekend een incident waarbij de politie veel te hard optrad tegen een man die zijn masker niet droeg. Dat heeft veel stof doen opwaaien. Nu houdt de politie zich een beetje afzijdig heb ik het idee. We hebben weer babymelk en andere dingen uitgedeeld aan zo’n 20 families. Ook degenen die ver weg wonen in een kamp hadden het erop gewaagd om te komen. Ik ben blij dat het weer gelukt is. Zaynab, mijn Libanese vertaalster en Hadi voor de Farsi sprekers hadden alles prima voorbereid. Als ik weg ben en ik krijg het voor elkaar om nog meer melk te sturen, kunnen zij het heel goed zonder mij. Dat is een fijn idee.

Vanochtend zijn we weer naar de haven geweest. Met sandwiches, door Geertje gebakken cakejes en thee. We waren met een heel team. Behalve Minna, Geertje en ik hadden we Willeke, een Nederlandse vrijwilligster die op Lesbos werkt. Zij is een weekje hier om vakantie te houden. Die kan dus gewoon hierheen reizen. Vreemd hoor met die regels. Ze kwam op de fiets, als dat niet Hollands is. Verder hadden we ook Facundo, een Argentijnse jongen, die ik kende van mijn hostel-weekje. We raakten daar aan de praat en hij wilde wel graag mee. Altijd leuk als jongelui interesse hebben in dit werk, dus ik vond het wel prima. Hij is een reiziger, die al overal geweest is, ook in NL. Een leuke gast. Overtuigd yoga beoefenaar met alles erop en eraan. Vindt het cool wat wij doen. Je komt toch altijd weer bijzondere mensen tegen. We hadden een uitgebreide ronde vanochtend met ongeveer 45 mensen. We zagen allerlei ‘oude’ bekenden. Ook vonden we Christine weer. Een vrouw uit een Afrikaans land. Ze zit daar al weken. Ze wil met een schip naar Italië. Daar heeft ze een dochter. Maar ik denk dat ze geen papieren heeft. Ze is ziek geworden en het ging vanochtend heel slecht. Gelukkig keken de ‘buren’ in de haven wel naar haar om. Ze hadden de ziekenauto gebeld en haar ‘buurman’ zou meegaan. Hij belde later dat de ambulance haar meegenomen had en dat ze haar aan het onderzoeken waren. We weten nog niet of ze echt is opgenomen of dat ze haar weer de straat op gestuurd hebben. Wat is dat toch ook weer een drama.

Deze week ook afscheid genomen van verschillende mensen. Dat leverde hier en daar wel wat traantjes op. Degenen die ik al zolang ken, voelen zich een beetje in de steek gelaten. Aseb en haar zoontje bijvoorbeeld. Zij ziet mij een beetje als haar moeder. Haar echte moeder is nog niet zo lang geleden overleden. Ik ben een beetje haar baken in zee. Dat is echt moeilijk hoor. En Solomon, mijn Eritrese vriend….. Hij stuurde me weer een serie foto’s van zijn zoontje, die hij nog nooit gezien heeft. Zijn eerstvolgende gesprek op de asieldienst is in 2023!!!!!

Morgen is het hier ‘Schone maandag’, de dag waarop een speciaal ongegist brood gegeten wordt; lagana. Het schone huis doet denken aan het Joodse gebruik om alle zuurdesem te verwijderen in de tijd voor Pasen. De Grieken eten morgen nog wel vis, maar geen vlees meer. De vasten beginnen. Iedereen wenst elkaar een goede vastentijd toe ‘kali Sarakosti’, maar echt 40 dagen vasten doen niet zoveel mensen meer. De Paastijd is hier vol gebruiken en symbolen. Al zal ook dit jaar alles anders gaan dan vorige jaren, vanwege de pandemie. Vandaag waren er al vliegeraars. Dat is een van de dingen die op deze speciale maandag gedaan worden: vliegeren. Ik hoop op Pasen terug in NL te zijn. We hebben vandaag al de vijfde Lijdenszondag. Het is goed om altijd weer stil te staan bij de diepe betekenis van het lijden van Christus. Dat sprak me aan in de preek van vanavond in Werkendam. In deze tijd waarin we door corona misschien wat langzamer leven, kunnen we ons juist daar meer op richten. Daar moet je soms best moeite voor doen. Willen jullie ook bidden voor al die mensen hier die lijden. Aan het onrecht, aan de veronachtzaming, aan de willekeur en zoveel meer….

Goede week!